2024
Daans
meningen arsenaal.


Menu 2025
Jaren overzicht

Mei 2024

Mei 2024

April 2024

Maart 2024

Februari 2024

Januari 2024

December 2023

November 2023

oktober 2023

Menu 2023

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Het stoomgenootschap
Limburg onder stoom.

Onlangs organiseerde het Stoomgenootschap een stoom rit vanaf Rotterdam centraal naar de ZLSM in Simpelveld in dubbeltractie. Toen Daantje voor deze rit inschreef was er nog geen sprake dat de ZLSM op deze datum stoomtreindagen zou organiseren. Nadat het vast stond dat het stoomgenootschap naar Simpelveld kwam. Ging de ZLSM pas de stoomtreindagen organiseren. De laatste stoomtrein dagen die de ZLSM organiseerde was in 2017. Wegens de hoge kosten en erg weinig beschikbare stoomlocomotieven verdween de stoomtreindagen voor een aantal jaren bij de ZLSM. Het kost een hoop geld om een kleinere stoomlocomotief met een dieplader elders te krijgen. Een grote stoomlocomotief moet via het spoor komen. En er zijn nog maar stuk of 6 of 7 nog toegelaten tot de hoofdbaan.

Wat ik nu ga vertellen is Nederland op zijn smalst. In IJmuiden staat een staalfabriek van Tatasteel. (Voormalige koninklijke hoogovens) en op het gigantische terrein van Tatasteel rijdt een excursie stoomtrein van de HSIJ. De HSIJ is door personeel van de hoogovens opgericht. Op deze excursie trein heb ik zelf samen met mijn zus gezeten. Toen der tijd niet wetende dat het een laatste ritjes zou zijn die deze trein zou rijden. Want zoals iedereen weet is Tatasteel negatief in het nieuws gekomen omtrent de gezondheid van de omwonende door de uitstoot van de fabriek. Hierop is besloten dat deze stoomtrein niet meer mag rijden over het terrein van het Tatasteel. Ondertussen is besloten dat de twee stoomlocomotieven van de HSIJ ondergebracht word bij de ZSLM. in afwachting tot betere tijden in IJmuiden. Bij de ZSLM kunnen de machines gewoon ingezet worden.

Door de komst van stoomgenootschap waren er ineens een heleboel stoomlocomotieven beschikbaar in Simpelveld. En vandaar dat er ineens dit jaar wel stoomtreindagen georganiseerd werden. Goed. Dus op een koude oktober ochtend staat Daantje voor het grote station voor Rotterdam. Om mooi in dubbeltracktie met 23023 & 011075 via Gouda, Utrecht, Den Bosch, Maastricht & Valkenburg naar Simpelveld te stomen. Eenmaal in Simpelveld heeft Daantje foto's gemaakt rondom het station van Simpelveld. en van vertrekkende en aankomende treinen.

Dezelfde avond ging de trein via Valkenburg & Heerlen weer terug naar Rotterdam. Eenmaal in Rotterdam weer met de auto terug naar huis om daarna na een volle dag de foto's te bekijken.

Klik hier om de fotoboek van ZLSM stoom trein dagen te bekijken

.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
5 *
Bezoekers vinden
dit goed.
5 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
5 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
3 *
Bezoekers zijn
medelevend.
0 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
2 *
Bezoekers zijn
verbluft.
3 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.